srijeda, 30. siječnja 2013.

Savjeti za uređenje dnevnog boravka

Taj je prostor sastavni dio svakog stana. U najmanjim se stanovima u njemu boravi zapravo čitavog dana: spava se, radi, čita, gleda televizija, jede, odmara u toku dana, te je u njima i namještaj prilagođen takvim potrebama.




U stanovima koji imaju zasebnu spavaonicu, blagovaonicu, radnu i dječju sobu i slično, veće su mogućnosti za lijepo uređenje dnevnog boravka. Dnevni je boravak redovito najveća prostorija u stanu. Povoljno je kad su prozori okrenuti  prema jugoistoku do jugozapada. Zajednička je gotovo svim dnevnim boravcima garnitura za sjedenje (klub-garnitura) i takozvani regal.
Garnitura za sjedenje u prostoru koji služi isključivo za dnevni boravak, dakle u većim stanovima, može se smjestiti mnogo slobodnije negoli takva grupa u malom stanu. U dnevnom boravku malog stana ta grupa služi i kao mjesto za spavanje jedne do dviju osoba, a i prostorne su mogućnosti redovito manje . Naravno, treba nastojati da se takav namještaj može nesmetano i dobro upotrebljavati u obje svrhe, to jest za spavanje i za boravak preko dana.
U velikim stanovima treba također omogućiti povremeno korištenje dnevnog boravka za spavanje, na primjer za goste.
Garnitura za sjedenje
Garnitura za sjedenje sastoji se obično od jednog trosjeda ili sofe, dva do tri naslonjača i niskog stolića. Tu ćemo grupu postaviti tako da svi koji se njome koriste imaju jednako dobar pogled prema prozoru, lođi ili balkonu i prema zidnom namještaju, regalu, gdje je vrlo često smješten televizor. U sobama s kaminom treba tu grupu smjestiti uz kamin ili nasuprot njemu.
Pri izboru garniture treba voditi računa o udobnosti, trajnosti, estetskom dojmu i mogućnosti dopunjavanja i kombiniranja. Po mogućnosti, odaberite garnituru koja se sastoji od nezavisnih elemenata, da biste mogli zadovoljiti svoju želju za promjenom i prilagoditi se novonastalim situacijama.
Ako se predviđa spavanje, koristit ćemo se prikladnim trosjedom ili namještajem koji se može razvući. Garniture za sjedenje oblažu se uglavnom tkaninom (vunena, pamučna, svilena, sintetička), skajem i kožom. Tkanine su vrlo različite i nije svejedno koju ćemo odabrati. Najskuplje ne mora biti i najbolje. Vunene i sintetičke tkanine sličnih su svojstava, no sintetika je jeftinija i mnogo se lakše čisti. Praktičan je materijal skaj, koji zbog svoje cijene zamjenjuje izvrsnu i elegantnu kožuKoža je ljepša i udobnija, ali daleko skuplja.
Regal
U dnevnom boravku može imati čitav niz elemenata, kao što su police za knjige, ladice, garderobni ormari u najmanjim stanovima, kućni bar, spremište pribora za jelo, mjesto za postavu televizora, radioaparata, muzičkih uređaja. Da bismo zadovoljili svoje želje i potrebe moramo dobro razmisliti pri  izboru elemenata od kojih ćemo sastaviti regal.
Ima, naravno, i gotovih regala, no komponibilni programi omogućuju sastavljanje upravo takovog regala kakav nam je potreban. Obrada ima različitih, no i ovom prilikom treba misliti na trajnost, jednostavno održavanje i čišćenje, mogućnost dopunjavanja novim elementima i estetski dojam. Regal je velik i važan element u dnevnom boravku, i stoga ne bi smio biti obojen jakim bojama i kićeno obrađen.
Blagovaona
Ukoliko stan nema posebne prostorije ili mjesta u kuhinji za jelo, treba i grupu za jelo smjestiti u taj prostor. Grupa namještaja sastoji se od stola za jelo i odgovarajućeg broja stolaca. Stol bi se morao razvlačiti. Postaviti ga treba tako da bude u dobroj i kratkoj vezi s kuhinjom i da bude ugodno rasvijetljen. Grupa za jelo oblikom i obradom treba biti usklađena s ostalim dijelovima namještaja.
Osim gore navedenih predmeta mogu se u dnevnom boravku naći i drugi : komoda, veliki naslonjač ili ljuljačka, sobno bilje, umjetnički predmeti, pokoji antikni predmet, stolica, komada ili tabernakl itd, što sve može snažno utjecati na individualnu intimnu atmosferu u prostoru.
Pokušajte, prema mogućnostima, ostaviti što više slobodnog prostora, jer mnoštvo namještaja kvari opći dojam sobe.
Rasvjeta
U dnevnoj sobi treba biti takva, da se može lako prilagoditi raznim potrebama ukućana. Predvidjet ćemo opću stropnu ili zidnu rasvjetu i dodatnu rasvjetu, sa što više odvojenih izvora svjetlosti. Uz grupu namještaja za sjedenje smjestit ćemo stojeću ili stolnu svjetiljku, po mogućnosti opremljenu prigušivačem. Ako je u dnevnom boravku smještena grupa za jelo, postavit ćemo viseću zasjenjenu svjetiljku iznad sredine stola na visini od 60 cm iznad plohe za jelo. Na taj će način biti rasvijetljena ploha stola, a svjetlo neće bliještati u oči.
Zavjese
Mogu biti jednostruke i dvostruke. Mnogo su ljepše zavjese koje sežu od stropa do poda nego kratke do iznad prozorske daske. Kako su ispod prozora često smješteni radijatori, potrebno je karniše pričvrstiti 15 do 25 cm udaljeno od zida, da ne bi zastori bili prislonjeni na radijator. Materijal i uzorak zastora uskladit ćemo s obradom namještaja i zidova.
Podovi i zidovi
Podovi su najčešće drveni ili presvučeni tepisonom. Drvo je, za razliku od tepisona, plemenit i topao materijal, koji se, kad je lakiran, lako održava i čisti. Dodatni ugođaj i udobnost pružaju sagovi  od jednobojnih do klasično dezeniranih višebojnih. Odabrat ćemo onaj ili onakve kakvi odgovaraju našem namještaju i financijskim mogućnostima. Boje trebaju biti skladne, materijal dobar a čišćenje jednostavno.
Zidovi neka budu glatki i svijetli, a strop se u višim prostorijama u starim kućama može obojiti tamnije, da bi se prostorija činila nižom.
Vješanje slika
Danas su mogućnosti za ukrašavanje zidova doista velike. Mogu to biti uljene slike, akvareli, pasteli, grafike i radovi u ostalim slikarskim tehnikama sve do kaširanih (na ivericu ili karton prilijepljenih) plakata, keramičkih ili drugih oslikanih tanjura itd.
Uokvirene fotografije ne vješaju se na zid, nego moraju stajati prislonjene na zid. Slike i ostali ukrasi mogu se vješati pojedinačno ili u grupama. Pojedine slike mnogo bolje djeluju samostalno, dok se druge, opet, međusobno dobro usklađuju. Dvije slike slične veličine, tehnike i likovne vrijednosti mogu se postaviti u paru. Manje ćemo slike postavljati u grupe, pazeći pri tome da te slike imaju nešto zajedničko. Može to opet biti veličina, tehnika, okvir. Isto tako, uz jednu veliku sliku možemo, kao ravnotežu, povješati grupu manjih slika, ili čak dvije grupe.
Ukras na zidu predstavljaju i razni oslikani tanjuri. Vješamo ih u horizontalnom redu, kružno, jedan iznad drugoga ili čak u kompoziciji sa slikama. Slike se lijepo mogu istaknuti usmjerenom rasvjetom, a vješat ćemo ih tako da budu u visini oka osobe koja stoji ili sjedi.

Nema komentara:

Objavi komentar