srijeda, 30. siječnja 2013.

Savjeti za uređenje dječje sobe

Oprema dječje sobe treba rasti zajedno s djecom koja u njoj žive i istovremeno zadovoljavati mnoštvo njihovih potreba. U dječjoj se sobi spava, uči, igra, a primaju se i mali posjetioci. Za posve malo dijete dovoljno je u sobu smjestiti krevetić veličine 70×140 cm, komodu za rublje i pribor za njega (na čijoj se gornjoj plohi dojenče može previjati), ogradicu za igru i police za igračke.




Čim dijete preraste mali krevetić, treba mu nabaviti pravi ležaj. Dijete treba veći broj polica za igračke i knjige, više mjesta za osobnu garderobu, spremište za posteljinu, a kad krene u školu, i mjesto za rad. Na sve ovo treba računati čim počnemo nabavljati prvi namještaj za dijete. Iz sobe za dojenče i dalje se mogu koristiti komoda i police i po potrebi dopunjavati namještajem u elementima.
Kreveti u dječjoj sobi često su zbog ograničenih prostornih mogućnosti smješteni na kat, što djeci pruža veselje i stvara karakterističan ugođaj. Ako su oba ležaj a na podu, treba ih smjestiti tako da svjetlo uz uzglavlje jednog kreveta ne bliješti u oči drugom djetetu. Police za knjige i igračke neka za manju djecu budu niske, da djeca mogu sama dohvatiti ono što im treba. Za veću se djecu mogu dotadašnje police dopunjavati višim elementima.
Garderobne ormare u dječjoj sobi treba izvesti na sličan način kao i one u predsoblju i u roditeljskoj spavaonici. Stol za učenje smjestit će se uz prozor. Može to biti manji ili veći, ugrađena ploha za rad ili pult, kao dio namještaja u elementima. Naročito je važno da se visina radne plohe i sjedišta, ili barem sjedišta, može regulirati prema uzrastu djeteta.
Podovi i zidovi, boje u dječjoj sobi
Mala djeca najčešće se zadržavaju u igri na podu sobe. Stoga pod mora biti gladak, bez fuga i neravnina, čak i potpuno pokriven sagom ili tapisonom. Važno je da namještaj i oprema u dječjoj sobi budu posebno otporni na oštećenja i da se lako čiste. Boje u dječjoj sobi mogu biti življe negoli u drugim dijelovima stana. Djeca vole intenzivne boje, no živost treba postići detaljima: panoima, plakatima i slikama, prekrivačima kreveta, manjim komadima namještaja itd.
Dobro je zidove obložiti glatkim perivim tapetama diskretnog tona, na kojima će se isticati življi akcenti koji će poticati dječju maštu.
Rasvjeta za dječju sobu
Dječju sobu treba dobro osvijetliti. Osim odvojenog svjetla uz radno mjesto i uzglavlje, treba osigurati i dosta jaku opću rasvjetu. Dnevno svjetlo dopire kroz prozor ‘ili balkonska vrata, koja trebaju, po mogućnosti , gledati prema jugu.
Utičnice, koje će se svakako naći i u ovoj i u ostalim prostorijama stana, a do kojih malo dijete može doprijeti prstima ili nekim predmetom, zaštićuju se lažnim utikačima.

Nema komentara:

Objavi komentar