četvrtak, 31. siječnja 2013.

Rasvjeta, osvjetljenje u dnevnom boravku


Osvjetljenje u vašoj dnevnoj sobi može utjecati na raspoloženje onih koji u njoj borave. Prejako osvjetljene ili premračna prostorija može narušiti ugodno raspoloženje zbog toga što cijelo vrijeme naprežete oči kako biste se prilagodili na lošu rasvjetu.
Umjesto da koristite fiksni intenzitet svjetla možete u Vaš dnevni boravak postaviti prekidače sa potenciometrom kojima sami možete regulirati intenzitet svjetla.
U Vašoj dnevnoj sobi zapravo postoje dvije vrste svjetla, prirodno i umjetno. Prirodno svjetlo dolazi izvana tjekom dana. Dobro raspoređenim prozorima i zastorimo možete povećati iskoristivost ove svjetlosti tjekom dana. Umjetno svjetlo je električno svjetlo žarulja i lampi.
Ukoliko u svoj dnevni boravak postavite dovoljno velike dobro raspoređene prozore i vrata ili čak ugradite krovne prozore preko dana ćete imati dovoljno prirodnog svjetla u prostoriji.
Ukoliko u prostoriju ponekad dolazi previšednevnog svjetla možete zastorima ili zavjesama postići da u dnevni boravak ulazi ugodna količina svjetla. Prirodno svjetlo ponekad može smetati prilikom gledanja televizije ili korištenja računala pa televizor ili monitor pokušajte smjestiti u sjenu.


Umjetno svjetlo može varirati i u kvaliteti i u kvantiteti. To ovisi o vrsti osvjetljenja koje ste odabrali za Vašu dnevnu sobu. Umjesto da postavite samo jedan izvor svjetlosti u sredinu dnevnog boravka možete biti kreativni i malo se poigrati sa raznim lampama i svjetlosnim uređajima danas dostupnim na tržištu.
Planiranje unaprijed je ključno za postavljanje različite rasvjete u raznim djelovima Vaše dnevne sobe. Ukoliko je to kombinacija sobe za sjedenje i centra kućne zabave sa televizorom i kućnim kinom morati ćete postaviti rasvjetu koja će se moći prilagoditi tim aktivnostima.
Na primjer kako za čitanje ne trebate jako svjetlo možete postaviti stolnu ili stajaću lampu iza kauča kako bi imali adekvatno i ne pre jako svjetlo za čitanje. U slučaju kućnog kina osvjetljenje je dosta važno. Ukoliko koristite projektor ili monitor niskog intenziteta morate imati svjetlo prilagođeno za kvalitetnu projekciju.
Dobro i kvalitetno osvjetljenje dnevnog boravka nužno je jer je dnevna soba mjesto okupljanja obitelji i prijatelja.
Savršeno osvjetljenje stvorit će najbolju atmosferu za svaku aktivnost i uz to poboljšati cjelokupnu funkcionalnost prostora. 


Nema komentara:

Objavi komentar