srijeda, 30. siječnja 2013.

Uređenje dnevne sobe Feng Shui


Dakle, odlučili ste se u kojem (feng shui) sektoru dom-a će Vam se nalaziti dnevna soba. Vrijeme je da se pozabavite planiranjem uređenja svoje dnevne sobe.

Dnevna soba, ili kako je volim zvati, obiteljska soba je mjesto gdje provodimo velik dio dana. U njoj se odmaramo, družimo s obitelji ili ugošćujemo prijatelje. U njoj treba prevladavati Yang energija, no balans ipak treba postojati. Najvažnije je ne pretjerivati ni u čemu.

Prvo po feng shui-u od čega treba krenuti je odabir boje za zidove. Dakako pri tome treba voditi računa da se odabrana boja sviđa svim ukućanima, te da odgovara sektoru doma u kojem se dnevna soba nalazi. Uporaba kompasa i poznavanje teorije o pet elemenata i Pa Kua kvadrata, od vitalnog su značaja. Skraćena verzija glasi: S - plavo, ljubičasto, bijelo, SI, centar i JZ - žuto, oker, bež, terakota, I i JI - zeleno, plavo, J - narančasto, zeleno, Z i SZ - bijelo, žuto, oker, smeđe. Barem jedan zid možete obojiti jakom živahnom bojom, dok za ostale treba upotrijebiti svjetliju, pastelnu boju.
Pod vašeg doma
Pod je vrlo važan za dobar Feng Shui dnevne sobe vašeg doma. Uvijek ga morate držati čistim, što se samo po sebi podrazumijeva. U današnje vrijeme najpraktičnije je postaviti laminat. Ima ga u puno raznih dezena i boja. Neki imitira parket ili brodski pod, neki pločice. Ima ih plavih, zelenih i u svim drvenim varijacijama, hrast, mahagonij, trešnja, ruža, čak i bambus. Dakle svatko bi trebao moći odabrati onaj koji mu se najviše sviđa i koji najbolje pristaje, kako dnevnoj sobi, tako i financijskim mogućnostima. Dakako ne vole svi laminat. Nekima je draži klasični parket ili kameni pod, dok će se neki radije odlučiti za tepih od zida do zida. Ukoliko se odlučite za laminat ili parket, tepih ne morate postavljati ukoliko to ne želite iz dekorativnih razloga, no kameni ili keramički podovi su prilično hladni i morat ćete barem jedan dio prekriti tepihom. Pri odabiru tepiha vodimo se prethodno spomenutom teorijom pet elemenata.
Strop vašeg doma
Strop je najbolje da je bijele boje, nevezano za to u kojem se sektoru soba nalazi i da je ravan i bez ikakvih ukrasa. Dekorativne stropne ploče mogu se koristiti ako to želite, ali vodite računa o tome da ne djeluju kaotično, prijeteće ili da ne stvaraju bilo kakve šiljaste kutove. Što neprimjetnije, s tim bolje.
Namještaj u dom-u
Idemo sada odabrati namještaj. Osnovno pravilo za sav namještaj glasi: ne smije djelovati prijeteće i najbolje je da ima zaobljene linije i kutove. Ako imate mogućnosti, radije se odlučite za nov, nego za polovan ili antikvarni namještaj. U starim komadima namještaja zna se nakupiti ustajale, negativne energije, koja se može nepovoljno odraziti na zdravlje i sreću Vas i Vaše obitelji.

Sofe, kauči i fotelje najvažniji su komadi namještaja u dnevnoj sobi. Ne samo da Vam se moraju estetski sviđati, one moraju biti i dovoljno udobne i kvalitetne. Boja opet ovisi o sektoru u kojem se soba nalazi, ali i o boji zidova. Zgodno je napraviti kontrast između boje zidova i namještaja. Ako su zidovi svijetli, namještaj može biti tamniji i obratno. Oblik treba biti takav da se dobro uklapa u prostor i da nema nikakve oštre ivice koje stvaraju otrovne strijele i štete pozitivnoj energiji Vašeg dnevnog boravka.

Ormari i police u dnevnoj sobi služe u prvom redu u dekorativne i izložbene svrhe, stoga ne trebaju biti veliki i oduzimati puno prostora. Uvijek je bolje imati zatvorene police od onih otvorenih, a vitrine i ormari trebali bi imati barem staklena vrata. Otvorene police simbolično predstavljaju oštrice koje se zabijaju u prostor i ljude koji u njemu borave, što samo po sebi dovoljno ružno i zvuči, a osim toga znaju ozbiljno ugroziti karijeru zaposlenih ukućana.

http://www.feng-shui-dom.com/
Stolić za kavu može biti bilo kakvog pravilnog oblika, što znači kvadratni, pravokutni, okrugli ili osmerokutni. Možete imati i nekoliko manjih, ako Vam tako više odgovara.

Ormari i vitrine ne bi smjeli stajati slobodno u prostoru, osim ako ih koristite kao korektivno sredstvo za prostoriju nepravilnog oblika. Sjedeći namještaj trebao bi biti, barem djelomice naslonjen na čvrsti zid. To znači da barem jedna sofa ili kauč trebaju biti postavljeni do zida, kako bi pružali potporu i mir onome koji na njima sjedi. Način na koji je postavljen sjedeći namještaj, treba biti takav da stvara pravilan oblik, kvadrat, pravokutnik ili osmerokut. Osmerokutan oblik ćete postići tako što ćete više pomoćnih stolića za kavu postaviti između sofa.
Uređaji
Kompjutor, TV prijamnik i stereo uređaj dobro su došli u dnevnoj sobi, jer stvaraju pozitivnu Yang energiju. Smatra se da svi sektori imaju koristi od njihovog postavljanja i da jačaju energiju sektora u kojem se nalaze, no ipak su najpovoljniji na zapadu, SZ i sjeveru. Postavite ih tako da ne zauzimaju središnje mjesto i ne privlače previše pažnje na sebe. Ipak se u toj sobi želite družiti, komunicirati ili odmarati.

Vrlo važnu ulogu u dobrom Feng Shui-u dnevne sobe igra odgovarajuća rasvjeta. Kristalni luster ili barem kristalna lampa stvaraju najpovoljniju vrstu energije, no nije to svima privlačno niti dostupno. Možete se umjesto toga poslužiti i običnim lampama i lusterima, na koje dodatno možete, ali i ne morate, okačiti dekorativnu kristalnu kuglicu. Dokle god je sama žarulja zasjenjena, a svjetlost mliječne boje niste pogriješili u odabiru. Za kakvu god se vrstu rasvjete odlučili, pobrinite se da ne stvara tamne kutove u sobi, jer oni donose tugu i žalovanje. Možete postaviti više lampi diljem sobe. Tako ćete imati mogućnost prilagoditi stupanj osvijetljenosti i stvoriti ugođaj koji odgovara Vašem trenutačnom raspoloženju. 

izvor:http://www.feng-shui-dom.com

1 komentar:

  1. Odlični savjeti, volim svijetle prostore, čak štoviše bijele jer daju prozračnost i čistoću, dok parketi i ostali drveni podovi daju toplinu prostoru. U kombinaciji s nekom jačom bojom može dati prekrasan dojam raskoša.

    OdgovoriIzbriši