srijeda, 30. siječnja 2013.

Kako urediti dječju sobu za školarca



Početak nove školske godine. Za neke ništa novo, ali nekima velike promjene. Za djecu koja kreću u prvi razred morati će se osigurati nešto drugačiji prostor koji će osim za igru morati sadržavati i elemente za učenje.
Krenete li u uređenje dječje sobe za školarca, nemojte kruto određivati raspored i elemente namještaja jer morate ostaviti prostor za lakše i učestalije preinake, naročito kada je starije dijete u pitanju. Što će dijete biti starije, to će imati veću potrebu za svojim vlastitim kutkom.
Jedan od većih problema oko dječjih soba je kronični nedostatak prostora, a dodatno cijelu stvar komplicira i više djece u istoj sobi ili različit spol djece.
 

MODULARNI NAMJEŠTAJ

Kako bi maksimalno iskoristili svaki centimetar sobe namijenjene djeci, najisplativije je nabaviti modularni namještaj po sistemu lego kockica koji se može dodatno nadograđivati i premještati, a ujedno i prilagoditi različitom uzrastu djeteta. Pri kupnji namještaja obratite pažnju i na otpornost materijala tj. mogućnost što lakšeg održavanja jer namještaj u dječjoj sobi mora što šta izdržati.


U dječjoj sobi školarca jedan od najvažnijih elemenata je radni stol koji osim funkcionalnosti mora zadovoljiti i sklad s ostatkom prostora. Oblik stola nije striktno zadan, a poželjno je da ima dodatak za računalo. Uz stol, potrebno je nabaviti i kvalitetnu stolicu koja je ergonomski oblikovana i ima mogućnost podešavanja visine i nagiba. Obzirom da su djeca u razvoju i da dosta vremena dnevno provode u sjedećem položaju ne škrtarite na stolicama nego nabavite što kvalitetnije.
Za što lakše snalaženje među knjigama i bilježnicama, najpraktičnije riješenje su ladice. Ili nabavite stol sa dovoljnim brojem ladica ili ako u sobi ima dovoljno mjesta, kupite posebnu komodu s ladicama.

OSVJETLJENJE SOBE

Rasvjeta je vrlo važan element općenito u dječjoj sobi, a naročito u radnom kutku. Idealno bi bilo da je radni stol postavljen u blizini prirodnog svjetla (prozora) no to je ponekad teško izvesti pa se mora osigurati kvalitetno umjetno osvjetljenje. Danas na tržištu postoji veliki broj svjetiljki s različitom vrstom žarulja. Poželjno je da radna svjetiljka daje bijelu svjetlost i da obavezno ima sjenilo kako bi se izbjegao direktni dodir sa vrućom žaruljom. Potrebno je naglasiti da halogene žarulje pri radu razvijaju poprilično visoku temperaturu.
Inače najpraktičnije svjetiljke su one koje se mogu pomicati u svim smjerovima, a na stol se pričvršćuju uz pomoć stezača tako da su stabilne, a opet, brzo ih možete preseliti.

PROSTOR ZA IGRU I DRUŽENJE

Klinci u svojoj sobi provode sve više vremena, a osim spavanja i učenja, najvećim djelom se tu igraju i druže sa prijateljima. Zato pri osmišljavanju i izboru namještaja i to predvidite.
Kod djece starije dobi, od 12, 13, 14 godina, računalo, muzička linija, PlayStation i TV su gotovo nezaobilazni elementi zabave tako da pri kupnji namještaja pripazite da sve to možete funkcionalno posložiti. U toj dobi djeca već imaju razvijena velika prijateljstva pa nije ništa čudno kada znaju prespavati kod svojih prijatelja. Zato treba predvidjeti i takve mogućnosti.
 


GDJE NABAVITI NAMJEŠTAJ ZA DJEČJU SOBU

Postoji veliki broj salona koji u ponudi imaju i dječji program, postoji mnogo proizvođača koji namještaj rade po mjeri, a ima i specijaliziranih salona koji u ponudi imaju isključivo namještaj iz dječjeg programa. Tu su još i nezaobilazni trgovački centri koji također u svojoj ponudi imaju sve što je potrebno za uređenje dječje sobe. Ponuda je bogata i šarena, svatko može pronaći ono što želi, ovisno o ukusu i dubini džepa.
Veliki izbor namještaja za dječje sobe naći ćete u centru Solidum u Jankomiru. U blizini se nalazi i Kika koja također ima solidnu ponudu namještaja za dječje sobe, a vrlo dobru ponudu i uz povoljne cijene možete naći u trgovačkom centru Emmezeta u Donjem Stupniku.



Solidan odnos cijene i kvalitete pronaći ćete u centru Lesnine. Želite li sobu iskoristiti doslovno do posljednjeg centimetra, tu će vam od velike pomoći biti mnogobrojni stolarski obrti specijalizirani za izradu namještaja po mjeri.
Nešto od ponude dječjeg namještaja možete pogledati i u našem katalogu proizvoda.
Ako je prostor dječje sobe mali, pogledajte naše rješenje sa zidnim krevetom.











Nema komentara:

Objavi komentar